Geluk, verdriet, trots, ...

06 June 2019

“Was leuk mannen!!” Die drie woorden plus twee uitroeptekens plaatste Marcel gisteravond om 22.04 uur in onze appgroep Ogenschijnlijk Zorgeloos. Een mooie samenvatting van alweer een bijzondere avond, deze keer bij Vooges Centraal. Eerst de voortgang van de crowdfundcampagne bespreken en daarna eten met regisseur Bram en cameraman Jan-Willem.

Wat de crowdfundcampagne betreft, die gaat boven verwachting. De teller staat op 9.500 euro en nog een flink aantal mensen hebben een investering toegezegd. Dat woord blijft overigens een puntje van discussie. Een investering doe je met de verwachting winst te maken. In dit geval is de winst echter niet in geld uit te drukken, de toegevoegde waarde zit in de verhalen en het effect hiervan op anderen.

Dat laatste ervaren we nu al in de praktijk. Mensen die over ons initiatief gehoord of gelezen hebben en spontaan hun verhaal met ons delen. Heel bijzonder. Het zorgt voor verdieping van relaties. Zo vertelde Bram dat hij exact 15 jaar geleden de documentaire Zijn of Azijn? maakte, over zijn eigen leven. Collega's en de pers spraken er schande over. Dat maakt het voor hem heel bijzonder om nu bij Ogenschijnlijk Zorgeloos betrokken te zijn.

Over een script willen Bram en Jan-Willem nog niet teveel nadenken. “Het wordt een documentaire, geen film. Het is juist mooi om dingen te laten gebeuren. Een thema per avond? Ja, dat is een goed idee. Geluk, verdriet, trots, ... Het is aan ons om de verhalen te halen. Goed luisteren naar wat er gezegd wordt en daar later in een 1-op-1 gesprek nog eens op terug komen.”

Ook gisteravond zagen we Bram de persoonlijke onderwerpen die voorbij kwamen registreren. Voor straks in Italië, we kunnen bijna niet wachten. Maar eerst nog 'even' crowdfunden. Vol gas, want de twee uitroeptekens in het appbericht van Marcel zeggen alles. Wij - Jaap, Herman, Marcel, Jan, Bram en Jan-Willem - zijn er helemaal klaar voor!!